Coach en kind maken kennis

Wanneer u hebt gekozen voor speltherapie voor uw kind, volgt u het speltraject.

De intake

Voor de therapie van start gaat, wil ik eerst zoveel mogelijk informatie verzamelen over uw kind en de zorgen die er zijn. Dit doe ik tijdens een intake. Dit is een gesprek van ongeveer een uur met, liefst, beide ouder/verzorgers en zonder uw kind.

De observatieperiode

Na de intake volgen vier sessies waarin ik in eerste instantie werk aan de therapeutische relatie met uw kind. Om zich helemaal te kunnen geven in het spelen en de therapie is het belangrijk dat uw kind zich veilig voelt. Daarnaast zal ik tijdens deze sessies uw kind observeren in het spel. Na afloop van de vier sessies, is er opnieuw een gesprek waarin ik de informatie uit de intake koppel aan mijn observaties en mijn bevindingen met u deel om te komen tot een aantal doelen voor de therapie.

De kern van de therapie

Hierna start de kern van de therapie. Speltherapie gaat uit van het zelfhelend vermogen van kinderen. Dit betekent dat het kind het vermogen heeft zijn eigen oplossingen voor zijn problemen in het spelen te ontdekken. Wanneer ik bij de beleving van het kind in het spel aansluit, kan ik zijn of haar gedachten gaan begrijpen en hardop verwoorden om te checken of het klopt wat ik denk en ervaar. Zo help ik het kind nieuwe oplossingen te vinden. De kern van de therapie beslaat gemiddeld vijftien sessies. Tussendoor plannen we minimaal één keer een bijeenkomst om te kijken of er verandering in het dagelijks leven zichtbaar wordt.

De afronding

Omdat er zorgvuldig is gebouwd aan de therapeutische relatie, is het belangrijk om de therapie ook weer af te bouwen. Dit doen we in drie sessies, waarbij uw kind wordt voorbereid op de laatste sessie. Tijdens deze laatste sessie vieren we een feestje omdat de therapie klaar is. Mocht de therapie niet werkzaam blijken, ondanks de zorgvuldige voorbereiding, dan eindigen we voortijdig maar zal de therapie wel moeten worden afgebouwd.

Wat kost een speltraject?